gönderen bilimdan » 18 Mar 2018, 19:51
Anadolu ağızlarında her zaman, daima anlamında şu sözcükler bulunuyor:
anca: 4. Her zaman, daima: Anca sen böyle yaparsın. 5. Devamlı olarak, temelli: Anca bizim eve geliyor.
aşam zabah: Her zaman.
bayadan: 1. Her zaman, çoktan beri, şimdiye kadar: Bayadan bu rahatı bulduğun mu vardı sanki?
dıgadı: Her zaman, daima. (*Kadirli -Adana)
dibelik: 2. Devamlı, daima: Allah dibelik geçim versin.
dikadim: Her zaman, daima. (Çiçek -Kahramanmaraş)
donugun: Her zaman: Donuğun söylerim sana. (-Kastamonu)
dümügün: Her zaman. (-Kastamonu ve çevresi)
elgadim Her zaman, ötedenberi. (Bü-yükkabaca *Senirkent -Isparta)
fire (III): Daima, herzaman. (Han-çalar *Çal -Denizli)
gadimi Her zaman: Suçlu suçsuz gadimi bu çocuğu doğuyorsun. (İğneciler *Mudurnu -Bolu; Gökdere *Ak-dağmadeni -Yozgat)
ganime Her zaman. (Gökdere *Akdağ-madeni -Yozgat; Avşar aşireti, Pazar-ören *Pınarbaşı -Kayseri)
gatli Her zaman. (-Balıkesir)
gedimi: Daima, her zaman: -Bu çocuk kiminen duruyor? Gedimi benimnen duruyor. (Uluşiran *Şiran -Gümüşhane)
hamaza (I): Her zaman, genellikle. (Güzelsu *Akseki -Antalya)
hasalhas: Her vakit, daima. (*Gerede -Bolu)
herdayım [herde]: Her zaman. (-Gaziantep)(Gökdere *Akdağmadeni -Yozgat)
herğedim: Her zaman. (Uluşiran *Şiran -Gümüşhane)
kınma: Her zaman, daima. (-Yozgat)
künde (VI): Sürekli, günde, her zaman: Künde oduna giderim. (Eziler *Güney -Denizli; Cenciğe -Erzincan; Çomak-lıdede *Korkuteli -Antalya)
leylim (I): Her zaman, sürekli. (Gödene *Finike -Antalya)
mani (V): Her zaman, sürekli olarak. (*Keçiborlu -Isparta; Kösten, Honaz -Denizli; Inikli *iznik -Bursa; Hisarcık *Osmaneli -BiL; *Hendek, *Kandıra, *Akyazı çevresi, *izmit-Kocaeli; Taşlık -Sakarya; iğneciler *Mudurnu, -Bolu; *Gerze-Sinop; *Nallıhan, Bayram *Ayaş, Akdoğan *Kızılcahamam -Ankara; *Seydişehir -Konya)
mısmıl (VI): Her zaman. (Göndürle -Isparta; -Eskişehir)
minni (I): Her zaman, sürekli olarak. (Halilbağı, Okçu *Sivrihisar -Eskişehir)
viyra viyra: Çok sık, her zaman. (Uluşiran *Şiran -Gm.)
zalt (I): Her zaman. (*Ermenek -Konya; Çömelek, Navdah *Mut, Burhan, Civanyaylağı *Mersin, -İçel)
zılla (IV): Her zaman. (*Eğridir köyleri -Isparta)
Bunlardan dikadim, elgadim, gadimi / gedimi, herğedim Arapça kadim sözcüğü ile ilişkili görünüyor. Ganime ve kınma da muhtemelen ortak kökenden gelen sözcükler. Dümügün ve donugun muhtemelen dün ü gün (veya tüni küni) ifadesinin ses değişimine uğramış biçimleridir (eğer öyle ise aşam zabah < akşam sabah ile uyumludur).