
Furkan Yıldırım yazdı:Türkçe ve Türkçecilik ilen matematik ve matematikçiliği şöyle ilişkilendirmiştim: Türkçe yazım kuralları koyan kimselere, yeni sözcük üreten kimselere Türkçeci yada özleştirmeci diyoruz. Ancak bunlar oturup dil üretmiyor dile ekleme yapıyor. Matematiğe kurallar ekleyen üzerinde çalışmalar yapanlara da matematikçi diyoruz. Onlarda ayrı bir bilim dalı oluşturmuyor, ekleme yapıyor.
Ancak bilgisayar yalnızca bilgi de saymıyor.
Matematik bir dil olmak dışında nedir? Matematiğin incelediği soyutluk, usumuzdaki soyut ölçü birimleri değil mi ve bu olay 1,2,3 gibi sayıları oluşturmakla başlamadı mı? Bu 1kgın neye eşit olduğu neye göre belirlendi sorusuna benziyor. Matematiğin incelediği soyut kavramlara kişioğlunun usundaki ortak dil demek sizce çok mu saçma olur?
Peki matematikçiler olaya ne gözle bakıyor, buldukları kuralların ne olduğunu düşünüyorlar? Demenize göre dediklerim bilgisayara yalnızca daktilo gözüyle bakmak, peki matematiğin bütün alanlarını, uğraşını kapsayan bir ad nasıl bulabiliriz? (Yalnız burada öğbilim sözcüğünün de doğru olmadığı konusunda anlaşmış durumda mıyız?)
Furkan Yıldırım yazdı:Bu iş böyle soyut olarak sürdürülüyor, ancak eñ soñunda yazı diline dönüştürülüyor, démeli matematik soñuçta bir dil olmuş oluyor diyordum.
[...]
Biz bu bilimi somutlaştırarak yine de dile dönüştürüyoruz. Yertinciñ ortak dili olarak, ancak görüşümü "Matematik benim için dildir." olarak değiştirmem yérinde olacak..(Mühendislik okuduğum için)
Furkan Yıldırım yazdı:Soñuçta matematik dil olarak kullanıldığında, kanıt yaparken, somutlaştırırken eldeki denklemlerden yéñi denklemler çıkarmak olarak karşımıza çıkıyor.
Furkan Yıldırım yazdı:Biz bu bilimi somutlaştırarak yine de dile dönüştürüyoruz.
Furkan Yıldırım yazdı:Matematik notlarımı temize çekeyim dedim, bétlek bir yanda kaldı bir başına.Üşenmeyip hepsini okudum da kimse adlara tapı olmamış.
Ben nedense Matematiğe bilim olarak bakamadım gitti. Çoğu kişi bilim diyor ama, Matematikte doğruluğu kanıtlanan yada benimsenen bilgilerin geri dönüşü olmaz.1 herkes için 1dir. Bunun ne anlattığı da bellidir.
Sâ kökünden türetim yapılabileceğini düşünmüştüm aslında ancak, matematik kuramları düşünmek, yeni teoriler oluşturmak matematik değildir. Akıl oyunlarını izlediniz mi bilmiyorum, adamın yaptığı matematik değil. Buna (ulus arasında da bu böyle aslında) hocalık, bilim adamlığı, profesörlük neyin demişiz.
"E ne diyeceğiz o zaman" diyecek olursanız. Sıradanlaşmış bir söz: "Fiziğin dili matematiktir." Bence çok doğru, bilimler birbirleri aracılığıyla gelişebilir, kimya fizik kullanabilir, fizik matematik kullanabilir. Ancak matematik başka bir bilim kullanarak gelişmez, düşünme ile gelişir. Bence; yada aynı anlamı taşıyan bir sözcük üretimi yapabiliriz.
Matematik geliştirmek için de öğbilim, sâbilim yada başka bir ad düşünelim derim.
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 1 konuk