Alparslan9 yazdı:Uğurlar beğler / begümler!
Dilimizde gittikçe yiten ve alfabeye eklememiz gerektiğini düşündüğüm é, w, x, q ve en önemlisi de ñ seslerini resmî damgalığa eklemek amacıyla bir kampanya başlattık. Bunların neden gerektiğini bildiğinizi düşündüğümden ek bir açıklamaya ihtiyaç duymuyorum. Fakat kampanyamızın açıklamasını, vereceğim linkten görüntüleyebilirsiniz. Neyse, elektronik imza ile işliyor. Yani https://www.change.org/p/milli-eğitim-bakanlığı-türkçemizi-koruyalım adresine girip, 'adınızı, soyadınızı, e-posta adresinizi' yazmanız yeterli. Destek ve eleştirileriniz için şimdiden teşekkürler!
Oktay D. yazdı:Yalnızca é ve ñ olsaydı imzamı atardım ancak x, q ve w gerekli değil zira ülke genelinde x (hırıltılı h) ve w (genizcil dudaksı ünsüz) sesleri kullanılmıyor. En fazla yerel ağızlarda v yerine w veya k yerine q veya x olabiliyor. Hani Azerbaycan gibi ülkecek bu sesler olsaydı anlardım ama bölgesel ağız özelliklerini yazıya tek tek yansıtmanın pek anlamını göremiyorum. Bugün x,w,q dahil olsa yarın Karadenizlilerin peltek c sesini de veya Güneydoğuluların gırtlaksı ayn sesini de katmamız gerekirdi. Yani herkesin farkında olmadan kullandığı é ile herkesin akrabalarının kullandığı ama okulda unutturulmuş ñ gibi değil (zaten bu ikisi Türkçenin aslî sesleridir).
Yalnızca é ve ñ eklenebilirse ona imza atardım.
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 0 konuk