gönderen datadeveb » 10 Oca 2019, 14:43
Bayat adı birle sözük başladım.
bayat = taze olmayan karşıtı
Bayat sözcüğünü irdelemek gerekirse buradaki kullanımdan dolayı ekmek bayatlaması gibi bir anlam anlamıyorum. Önce şimdi sonra Her şeyden önce var olan, her şeyin olduğu anda olan her şeyden sonrada olan, eniti/zamanı kuşatan?, enitte/zamana bağlı olmayan? gibi bi anlam zamandan münezzehlik kavramı sanırım anlamı anlıyorum. Daha çok birazdan söyleyeceği adları birleyip başlayacağını söylüyor sözün toplamında. Burada da daha konunun başında sözük: söze uğramış olan gibi anlam anladığımı söylemiştim.
Törütken, iditken, keçürgen idim. < bu kısımı toparlayıp sözük ediyor ve başladım/başlarım diyor.
İlk anlamalarım olduğu için ne kadar yerinde açıklayabildim bilmiyorum. Daha çok örnek olsa belirginleşir. Siz benim gibi görebildiniz mi? Ya da izleti de söylediği gibi mi ele alıyorsunuz. O uyarlamada biraz kopuyorum. Çünkü söze bakınca düz kurulmamış. Ordan oraya bağlanmış gibi. Sizce?
[ Hızır Paşa, Müntehab-ı Şifa, <1400]
bayad olmadın tuzıla yağıla semüz etile bişüreler
[ Deşişî Mehmed Ef., Et-Tuhfetu's-Seniyye, 1580]
bayat [Fa.]: ... Arabīde gecelemiş nesne maˁnāsına. Bu lafẓ Türkīde daχı şāyiˁ ve müstaˁmeldür, üzerinden gece geçmiş demekdür.
[ Ahmed Vefik Paşa, Lehce-ı Osmani, 1876]
bayat: Bayrı dahi derler. Türkîde kadim manasına, taze zıddı. (...) bayak: Bayat manasına.
~? Ar bāˀit بائت [#byt fāˁil fa.] geceden kalmış < Ar bāta بَاتَ geceledi
→ beyit
Not: "Allah'ın bir adı, Kadīm başlangıcı geçmişin derinliklerinde bulunan, pek çok eskiye uzanan, öncesiz. " anlamında kullanılan ETü bayat sözcüğü ile ilişkisi muğlaktır. Vefik Paşa'nın Türkçe bayak, bayağı sözcüklerine bağlama önerisi ihtiyatla değerlendirilmelidir. • Kutaḏġu Bilig'de bayat yaklaşık 300 kez "Allah" anlamında kullanılır. Buna karşılık aynı tarihlerde Kaşgarî sözcüğü "Argu lehçesinde tanrının bir adı" olarak tanımlar.
Benzer sözcükler: bayatlamak
topuk sözcüğü sözük sözcüğünün ad olarak bulunabileceğine bir kanıt olabilir mi?
Dil bilgisi çok olan birisi değilim. Hakkınızı helâl edin. Kelime-i Tevhid söyleyelim, çok tövbe edelim. Kuran-ı Kerim okuyup uyalım, amel edelim, salih kul olalım. Allahu Teâlâ yardım ve kabul etsin.
Ortak Türkçe Konatı: discord.gg/ZrDbZgd