O açıdan bakarsanız insan çadırsız da kalabilir ama susuz dayanma süresi kısadır. Su=gereksinim. Böyle bir yöntemle kelime türetilemez.datadeveb yazdı:keregülenmek = çadır edinmek, çadıra girmek
buradan doğan yan anlam sığınmak, sığınma gereksinimi gidermek
Şimdi bu söylediğiniz keregü'den geliyor diyemezsiniz o zaman 1000 yıllık eşik süre hani?datadeveb yazdı:<< ETü kergek eksik, noksan, gereken < ETü kerge- eksilmek, eksik olmak +Uk < ETü kez oyuk +(g)A-
gere- eylemine -Ay eki getirirsek gerey türer. Eksiklik eni, boyu, gereksinim duyulan anlamı yüklenir. Diğer sözcükler anlamı destekleyiciler.
cingelek yazdı:Şimdi bu söylediğiniz keregü'den geliyor diyemezsiniz o zaman 1000 yıllık eşik süre hani?datadeveb yazdı:<< ETü kergek eksik, noksan, gereken < ETü kerge- eksilmek, eksik olmak +Uk < ETü kez oyuk +(g)A-
gere- eylemine -Ay eki getirirsek gerey türer. Eksiklik eni, boyu, gereksinim duyulan anlamı yüklenir. Diğer sözcükler anlamı destekleyiciler.
Gerek sözü eskidir bunu zaten biliyorum. Siz keregü>gerey olur gibi bir yaklaşımla kelimenin 1000 yılı aşkın süredir mevcut olduğunu iddia etmiştiniz. Böyle bir şey yapı bakımından ve anlam bakımından mümkün görünmüyor.datadeveb yazdı:cingelek yazdı:Şimdi bu söylediğiniz keregü'den geliyor diyemezsiniz o zaman 1000 yıllık eşik süre hani?datadeveb yazdı:<< ETü kergek eksik, noksan, gereken < ETü kerge- eksilmek, eksik olmak +Uk < ETü kez oyuk +(g)A-
İlk içeriğe bakmadınız mı?
DLT'de kerek olarak görünen sözcüğün anlamı: gerek, olmalı, yaraşır, lazım, ihtiyaç, gerekli
cingelek yazdı:Gerek sözü eskidir bunu zaten biliyorum. Siz keregü>gerey olur gibi bir yaklaşımla kelimenin 1000 yılı aşkın süredir mevcut olduğunu iddia etmiştiniz. Böyle bir şey yapı bakımından ve anlam bakımından mümkün görünmüyor.
Gereksinim sözü varken "çadır" anlamındaki keregü sözünü örnek alarak gerey diye bir söz uydurulmasını uygun bulmuyorum. Gereksinim en azından kızıksın- ve bilim gibi örneklere uygun düşüyor.datadeveb yazdı:cingelek yazdı:Gerek sözü eskidir bunu zaten biliyorum. Siz keregü>gerey olur gibi bir yaklaşımla kelimenin 1000 yılı aşkın süredir mevcut olduğunu iddia etmiştiniz. Böyle bir şey yapı bakımından ve anlam bakımından mümkün görünmüyor.
Kökü sordunuz kerge- yazdım. Başlangıçta değindiklerime ek olarak keregü sözcüklerini de değintiledim. Siz sanırım bir yerde başka başka anlamalara kapılmışsınız. Kerge- (Etü) ye göre sıkıntı yok.
Şimdi gerey sözcüğüne yönelik önerime olurunuz var mı?
Bu bölümü gezen üyeler: Google [Bot] ve 15 konuk