
Oktay D. yazdı:Niye bu uyarlamada eskiniñ aD/eD damgaları y sesini vermiyor ki? Nitekim bugünkü Türkçede pek -d ile biten hece yok. Olanlar da aslında uzun ünlü soñrasındaki -t seslerinden geliyor ve sayılı: ad, yad, od, tad, öd.
Gökbey yazdı:Géçen ay Türk Dili Derneği olarak resmiyet kazandık. Artık bir kurumuz. Şimdi bizim yapacağımız ortak bir karar, üstelik dernek adıyla onaylı çıkarsa insanlarda saygı da uyandıracaktır. Bunu çok iyi bir biçimde değerlendirebiliriz. Ayrıca Şubatın 28'i Yıldız Teknik Üniversitesinde Göktürkçe derslerimize de başladık. İlgi yoğun olduğu için mülakat bile yaptık. Düşünebiliyor musunuz? Göktürkçe için mülakat yaptık. Yıllar önce bu yazışmalıkta damgaları ilk tartıştığımız günden nerelere geldik! İşte bu gibi nedenlerden dolayı tam da adım atma zamanı. Adımımızı doğru atmalıyız. Birlik olup, önümüze bakmalıyız. İleriye dönük dernek bünyesinde bir kurul oluşturup "ölçünlü (standart) damgaları" belirleyerek bunu bildiri olarak yayınlamalıyız. Böylece biri "neye göre böyle yazıyorsun" diye sorduğunda "TDD'yi kılavuz aldım" dénilebilinsin.
Temirbek yazdı:...Mesela bizler taş diyoruz, ancak Azerbaycancada ve yörük ağızlarında daş denir, işte bence yazarken eski Türkçedeki gibi taş yazmalıyız, isteyen daş okusun sorun olmaz, özellikle bir sözcük başı /dA-/sı türetmeye gerek yok ama yine de oydaşılmazsa diye uyarlamamda sözcük başı /dA-/sı da ekledim.
...Soñ örnek, kimi yörük ağızlarında keçmek denir, Azerbaycancadaki gibi, ama İstanbul ağzında geçmek diyoruz. Şimdi, sırf bu değişim nedeniyle sözcük başı /gE-/si ile geç- yazmayı açıkçası onamıyorum, bence eskisine bağlı kalarak keç- yazılmalı, İstanbullu bir zahmet onu geç- okuyuversinüstelik bu yolla hem eski Türkçeye bağlı kalınacak hem de öbür Türk dilleri ile ortaklık sağlanacaktır.
Bunuñ için önerim şudur:
- Dünya çapında katkılar vérmiş Eski Türkçe konusunda uzmanlaşmış Türklük bilimcilerle danışık olmalıyız.
- Bu uzmanlardan oluşan bir kurultay kurulabilir örneğin.
- Kurultaya, herhangi bir Türkçe göñüllüsü önerge vérebilir.
- Türk Dili Dérneği ise, bu kurultayıñ "yürütücüsü" (bürokrat zümresi) olarak görev üstlenir.
- Türk damgaları konusunda her uzmandan görüş alınır ve önergeleri uzmanlar "değerlendirir / oylar".
Oktay D. yazdı:Temirbek yazdı:...Mesela bizler taş diyoruz, ancak Azerbaycancada ve yörük ağızlarında daş denir, işte bence yazarken eski Türkçedeki gibi taş yazmalıyız, isteyen daş okusun sorun olmaz, özellikle bir sözcük başı /dA-/sı türetmeye gerek yok ama yine de oydaşılmazsa diye uyarlamamda sözcük başı /dA-/sı da ekledim.
...Soñ örnek, kimi yörük ağızlarında keçmek denir, Azerbaycancadaki gibi, ama İstanbul ağzında geçmek diyoruz. Şimdi, sırf bu değişim nedeniyle sözcük başı /gE-/si ile geç- yazmayı açıkçası onamıyorum, bence eskisine bağlı kalarak keç- yazılmalı, İstanbullu bir zahmet onu geç- okuyuversinüstelik bu yolla hem eski Türkçeye bağlı kalınacak hem de öbür Türk dilleri ile ortaklık sağlanacaktır.
Bazı sözcüklerde sertleşmeniñ nedeni, o sözcük içindeki sert sessizlerdir. Örneğin yukarıdaki tüm örneklerde bunu görebiliriz. Oğuzca dāş sözcüğü /ş/ yüzünden bazı ağızlarda taş olmuştur, ancak ağızlarıñ çoğunluğunda daş kalmıştır. Oğuzca geç- sözcüğü, /ç/ yüzünden bazı ağızlarda keç- olmuştur, yiñe ağızlarıñ çoğunluğunda geç- kalmıştır. Oğuzca gip sözcüğü, /p/ yüzünden kip olmuştur ancak p'niñ yumuşadığı durumlarda g-'li olarak gibi, gibin vb. kalmıştır. Bu ses olayınıñ adı "gérileyici ünsüz beñzeşmesi", yânî, bir harfiñ önceki harflere étki yapıp onu kendine beñzetmesi.
Oktay D. yazdı:Ancak aD/eD damgalarını /y/ ile okuyalım deyince onları "bazen y bazen d diye okuyalım" demiyoruz ki, bir ikirciklik yok yânî, hep /y/ olacaklar. Oysa seniñ dediğiñ şeyde dolu ikirciklik oluşuyor. Ayrıca öğrenmede okuma zorluğu yaratacağı kesin. Nitekim okunuş konusunda çok değişmeyen Almanca bile eğitimde sıkıntılar yaşatıyor.
Öte yandan söz başı /Ge/ damgasını Yenisey Ke damgasından kullanmak, hem k/g koşutluğunu öğretir (damgalar şekil olarak beñzeşiyor) hem de ikirciklik yaratmaz.
Dön Göktürk (Orkun-Yénisey) damgaları
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 1 konuk