kimse klavye için ortak görüş bulamamış. Ben de bunların ürettiği sözcüklerin ortasını buldum ve size öneriyorum. [glow=red,2,300]düğmelik+yazacak=yazardüğme[/glow]
Herkesin kullanma dileğiyle..
0
En soñ Oktay D. tarafından 26 Haz 2019, 15:04 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kéz düzenlendi.
Gérekçe:Başlık adı değiştirildi
latince clavis (fra) fransızcaya clef olarak geçmiş ve bu kökten gelen clavier sözcüğü fransızcada xii yy'a kadar anahtarlık anlamında kullanılmış. çok sonraları org ve piyanodaki ya da hesap makinasındaki tuş sırası anlamı kazanmış.
türkçe'ye bu noktada giren sözcüğün tuş dizilişini belirtmesi nedeniyle -dengelem ve imgelem gibi sözcükler örneksenerek- dizilem karşılığı önerenler var.
Anlaşılan kimse yazardüğme sözcüğünü beğenmedi. Ne olsa o sözcüğü kişisel türetmedim, iki ayrı sözcüğü birleştirerek ortak bir yan bulmak istemiştim. Ama siz beğenmediğinize göre o zaman ben kendi sözcüğümü söyleyim.
bana göre bütüncül olarak''sapır'' yeğlenebilir. ançıp sapır, tuşları kapsamaz. tuştakımının bütünlüğünü kapsıyor. ançıp yine de bütüncül keyboard, bütünlüğün içindeki tuşlar keypad olarak, sözcüğün çıktığı kaynak ile de uyumlu görünüyor. tabiki böyle bir uyumluluğun olması gerektiğini iddia etmiyorum.
bu tartıştayın sorumlularına, başarı dileğimi sunuyorum. çok gereği vardır bu tartıştayın ulayu yararlı olacağını düşünüyorum.
"tuş" sözcüğünüŋ Türkçesi düğmedir ve düğmeleriŋ bulunduğu neŋe (şeye) de düğmelik dediğimde herkes rahatlıkla aŋlıyor. Ayrıca Türkçede Bir sözcük birden çok aŋlam çağrıştırır.
düğmelik 1. (bilgisayar) klavye, 2. (dikiş) düğmeleriŋ bulunduğu kutu.
Bu arada google'da "düğmelik" diye arattığımda ilk çıkan birkaç soŋuç 1. aŋlama iye.
Yiyecek, içecek, çekecek gibi sözlerden esinlenmeyle yazacak'ı türetip önermiştim ancak düğmelik daha uygun gibi gözüküyor. Yazacak'ı başka bir şey için kullanabiliriz. Belki elaltılarda[1] ve kimi dokunmalı[2] çağırgalarda[3] kullanılan kalemler için kullanılabilir(?)
[/hr]
[1] elaltı "tablet bilgisayar" için "elaltı bilgisayar" > kısaltması *elaltı'yı önermiştim. [2] dokunmalı "dokunmatik" yañlış türetimi için önerimdir. [3] çağırga "telefon, çağrılaşma (haberleşme) aygıtı" < çağır- "seslenmek 2) haber etmek"