
Türküm, zümre; türküm - türdüü: muhtelif, türlü türlü.
Türkün, muhtelif, türlü türlü.
Yudahin, Kırgız Sözlüğü, TDK
Türküm sözünün kullanıldığı ağgan lehçe larda tür- eyleminin böyle bir anlamı var mı?Boraan yazdı:Ne ad olan tür ne de eylem olan tür-'e eklenen -/+ küm diye bir ek yok benim bildiğim.Sözcüğün Türkçeliği kesin değildir.
dürmek (türmek)
2. Derleyip toplamak. [ Derleme Sözlüğü c: 4 ]
>>
Ancak Türkün(oymakların, hısımların toplandığı yer) sözcüğünün dürmekten geldiği açıkça görülüyor. Çünkü -GIn / -GUn eki ile oluşmuş. Dürgün olarak günümüze uyarlanabilir.Grup anlamında kullanılacaksa gene dürgün sözcüğü kullanılmalıdır, kurallı uygun bir sözcük oluşuyor.
dürgün : grup
Arapça, Farsça, Moğolca, Çince gibi dillerin hangisinde bu sözün benzeri var? Burada yalnızca küm diye bir ek olabilir diye düşünmeyin. Bu söz tür+ü+k-üm gibi bir yapıda da olabilir.Boraan yazdı:Bilemiyorum, kök-ek ilişkisi düzgün verilemeyen bir sözcük, ben yalnızca -/+küm eki diye bir ek görmedim.Görenlerin göstermesini rica ediyorum. Çünkü alıntı sözcükler kimileyin ağızlarda Türkçeymiş gibi görülür.
Tür+ük-üm ün açıklaması "türük adına eylemlere gelen -m ad yapma eki eklenmiştir" biçiminde değildir. Adlara gelen ekleri +, eylemlere gelen ekleri - belgi işaret si ile gösteriyoruz. Bu söz bir+ik-im (bir+ik- "birleşmek, bir olmak") sözünde olduğu gibi tür+ük-üm (tür+ük-* "türleşmek, tür olmak") biçiminde türemiş ma ve ortadaki ü ünlüsü düşmüş olabilir.Boraan yazdı:tür+ü+k-üm >>>> türük adına eylemlere gelen -m ile yeniden ad yapma gibi mantıksız bir durum oluşmuş burada, yine açıklamıyor.
Boraan yazdı:Türüküm türetimi olabildiğinden , aynı türlerin bir araya geldiği gibi bir anlam çıkabiliyor. Neden örtüşmesin ki ?
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 3 konuk