PAÜlü yazdı:100 yıllık Osmanlı Türkçesi metinlerin hepsi böyle değildir. Arapça-Farsça kelimelerin kullanım sıklığı yazardan yazara veya şairden şaire değişiklik gösterebilmektedir.
PAÜlü yazdı:Düzyazıda da gayet anlaşılır yazanlar var.
PAÜlü yazdı:Düzyazıda da gayet anlaşılır yazanlar var.
Osmanlıca dénilen diliñ Türkçe olmadığını söyleyen yok. Diliñ içerisinde bulunan Türkçeniñ oranı çok az. Bir sözcüğü añlayabilmek onu bizden yapmaz. Örneğin feyk(fake), feys(face) gibi sözcükler añlamları bilinse de Türkçe déğillerdir. Osmanlılarıñ Türkçeye karşı olduğu, Türkçeyi sévmediği kanısı; padişahların bitiglerini(mektuplarını) Farsça yazmasına da bağlıdır, koñu yalñızca koşuklar déğil. Daha bunuñ gibi bir çok néden var Osmanlılarıñ Türkçeden uzaklaştığını düşündüren.Dewlet-i Osmani yazdı:Osmanlı devrinde konuşulan Türkçe'yi lütfen tamamen Arap ve Fars şiirlerini taklitten ibaret olan şiirlerlerle sınırlandırmayalım. Mesela Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi bugün çok rahat anlaşılabilecek vaziyette.
Can verme sakın aşka aşk afeti candır
Aşk afeti can olduğu meşhuru cihandır
Sakın isteme sevdayı gam aşkta her an
Kim istedi sevdayı gamlı aşk ziyandır
Her ebrulu güzel elinde bir hançeri honriz
Her zülfü siyah yanında bir zehirli yılandır
Yahşi görünür yüzleri güzellerin emma
Yahşi nazar ettikte sevdaları yamandır
Aşk içre azap olduğu bilirem kim
Her kimseki aşıktır işi ahü figandır
Yadetme güzel gözlülerin merdümi çeşmin
Merdüm deyip aldanma kim içtikleri kandır
Gel derse Fuzuli ki güzellerde vefa var
Aldanmaki şair sözü elbette yalandır.
Merdüm: İnsan
Çeşm: Göz
Honriz:(Hunriz): Kan dökücü
Ahü Figan: ağlanma,sızlanma
Bu Fuzuli'nin bir şiiridir. Yukarıda yazdığım dört kelime dışında şiir herkes tarafından anlaşılabilir. Yani Osmanlılar sizin sandığınızın aksine Türkçe konuşuyordu. Onun için Osmanlı'yı tenkit etmek yerine şairleri tenkit edin. Mesela ben bu yazıyı yazarken bir tane bile yeni Türkçe kelime kullanmadım. Yani Osmanlı devrindeki Türkçe ne kadar kolay anlaşılıyormuş değil mi?
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 1 konuk