Bence bu konuda bakış açınız yanlış, veya bilgi eksikliğiniz de olabilir. Ben kendimce diyotun ne olduğunu ve nasıl adlandırılabileceğini yorumlayayım.
Diyot yarıiletken(buda aslında az akım geçiren demek değil duruma göre ileten demek) bir elektronik devre elemanıdır.
Diyot hiçbir şeyi doğrultmaz. Analog Elektronik deslerinde (mekatronik mühendisliği) işlenen konular; elektronik devre elemanları (direnç çeşitleri, bobinler, kondansatörler, diyot, transistör, triyak...),
doğrultmaç devreler, kırpıcı devreler, kenetleyici devreler... diye gider.
Yani elektronikte
doğrultmaç bir devrenin adıdır.
Diyot bir şeyi doğrultur mu? Hayır, diyot yalnızca + ucuna akım gelirse akım geçirir, - ucuna akım gelirse akım geçirmez. Uygulama alanı doğrultmaç devre olsa bile diyot için doğrultucu, doğrultmaç vb. denilemez.
Doğrultmaç devreleri incelersek bunu daha iyi anlayabiliriz. Doğrultmaç devrelerinde ilk önce transformatör herhangi bir Alternatif Akım(AA) gerilimi daha düşük başka bir AA gerilime çevirir. Daha sonra aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi, diyot bu AA gerilim sinyalinin negatif alternansı denilen eksi yöndeki dalgalanmasını pozitif alternansa çevirir. Diyotun görevi yalnızca bu kadardır. Diyottan sonraki gerlim gördüğünüz gibi DA değil, frekansı 2 katına çıkmış AA olmayan bir gerilimdir.

- Diyot.png (26.55 KiB) 1785 kéz görüntülendi
Gerilim kondansatöre gelip şarj olduktan sonra kondansatöre üzerinden eşit zaman aralığında boşaldıkça gerilim git gide DA'a bezemeye başlar. Ancak bu gerilimde ideal bir DA değildir. Rıpıl denilen(nedense) bir dalgalanma içerir.

- sekil5.111.jpg (31.42 KiB) 1785 kéz görüntülendi
Bu ideal olmayan gerilimi kondansatöre paralel bağlanan bir zener diyot(o kısıma regüle devresi denilir) düzeltir. Zener diyotun çalışma mantığı aynı diyot gibidir. Ancak diyotlar - ucuna belirli bir seviyenin üzerinde gerilim gelirse iletime geçerler. + ucuna gerilim gelince üzerlerinde 0,3V-0,7V arası gerilim tutarken, ürerici firmanın ayarladığı seviyede - taraftan iletime geçince o seviye gerilimi tutarlar ve hiç değiştirmezler.(değişim ihmal edilebilir) Bu özel üretim diyotlara zener diyot denir. Böylece kondansatörden sonra dalgalı olan DA gerilim artık ideal bir DA gerilim sayılabilir.

- zener-diyot-1.jpg (12.67 KiB) 1785 kéz görüntülendi
Yani diyot hiçbir şeyi doğrultmaz. Belirli şartlarda üzerinden akım geçer, üzerinde duran gerilim sabittir. Diyota seri eleman bağlarsanız diyot gerilimin bir kısmını tüketmiş olur, paralel eleman bağlarsanız üzerinde tuttuğu gerilimi paralel bağlı elemana aktarır.(paralel bağlı devrede kollardaki gerilim eşittir)
Diğer bir uygulama alanı olan kırpıcı ve kenetleyici devreler bu paralel kol mantığı ile çalışır.(3ten fazla eklenti ekleyemiyormuşuz o yüzden fotoğraf ekleyemedim ancak "kırpıcı devreler" yazıp görsel aratırsanız çıkar.)
Yani diyot için bir şey dense "tek yönde akım geçiren" denmeli, bu anlamla özdeş bir sözcük bulmalıyız. Kırpıcı da olabilir aslında çünkü diyot tek başına devrede bu işi yapmaktadır. Hatta yukarıda anlattığım negatif alternansı yok etme durumu bile bir kırpma işlemidir. Alternatif akımın artı alternansı doğru yöde geldiği için diyottan geçer eksi alternansı ters yönden geldiği için geçemez ilk fotoğraftaki yaptığı kırpma budur.
Kırpan, kırpkan, kırpgaç...
Diyot