Uğrola,
Onlarca öneri buldum, eledim, sundum...
Bu da yenisi
yiv (I)
1. Kıyı. (* Yalvaç, Bağıllı, Anamos * Eğridir -Isp.; * Çal -Dz.; -Sn.; * Nizip -Gaz.; * Gürün -Sv.; * Bor -Nğ.; * Ilgın -Kn.)
yiv (II) Saçtaki aralık. (Hacıilyas * Koyulhisar -Sv.)
yiv (III) Kumaşta bükülen yerlerde oluşan çizgi. (-Sn.; * Gemerek -Sv.; * Kozan -Ada.)
yiv (IV) İki tarla arasındaki boş alan. (Akçakaya -Ky.)
yiv (V) Sıra. (* Antakya -Hat.)
yiv (VI)
1. Yara izi. (Bekilli * Çal -Dz.; Eymir * Bozdoğan -Ay.; Tokat, Bozan -Es.; * Ereğli -Zn.; Bahçeli * Bor -Nğ.; * Ermenek -Kn.; * Hayrabolu -Tk.)
2. İz. (* Mut ve köyleri -İç.)
3. Girinti, yarık. (Çayağzı * Şavşat -Ar.; * Ermenek -Kn.; * Kozan -Ada.; * Mut ve köyleri -İç.)
yiv (VII) Set, çıkıntı. (Tokat, Bozan -Es.)
yiv (VIII) Çamaşır söküğü. (Nefsiköseli * Görele -Gr.)
yiv (IX) Özsu: Bu dal yivsizmiş, düdük çıkaramadım. (* İskilip -Çr.)
yiv (X) Küçük dikenlik. (* Çarşamba -Sm.)
yiv (XI) Koku: Köpek gibi yiv çeksem, köyde mal koymazdım. (Seslendi * Kula -Mn.)
yiv (XII) Ek. (Kurna -Brd.)
yivdim (I) [ # yivdin]
yivdim (II) Cılk, kokmuş. (-Çkl.; -Ky.)
yivdin [yivdim (I)] Yabanıl bir ot. (* Çarşamba, -Sm.; * Ulubey, * Ünye -Or.; Piraziz -Gr.)
[yivdim (I) ] > (-Sm.)
yivek Dağdaki çukur. (* Merzifon -Ama.)
yivemek İpi gevşek bükmek. (Aziziye * Ereğli -Kn.)
yiven [yiveng] Koyak, dağ aralarındaki çukur. (Güllühüyük * Çiçekdağı -Krş.; Cimşit * Bala, Karakoca * Haymana -Ank.; Çukur -Ky.)
[yiveng ] > (Genezin * Avanos -Nş.)
yiveng [ # yiven]
yivermek Şişmanlamak. (* Kula -Uş.)
yivetlemek Bir işin yapılması için sıkıştırmak, dürtüklemek. (* Silifke köyleri -İç.)
yivgi [ # yeygi (I) -1]
yivilemek Kıvırarak dikmek. (* Gölcük -Kc.)
yivimek Büyümek. (* Gediz -Kü.)
yivi taşı Harman yerini düzeltmede kullanılan taş silindir. (* Beykoz -İst.)
yivitmek Seyrekleştirmek. (* Senirkent, * Uluborlu -Isp.)
yivlecek Kalem açacağı. (* Bulancak -Gr.)
yivleme Çatı tahtalarının aralıklarını geçici kapatmada kullanılan tahtalar. (* Küre -Ks.)
yivlemek (I) Dikerek eklemek. (Bağıllı, Anamos * Eğridir -Isp.; Kelekçi * Acıpayam, * Çal -Dz.; * Bozdoğan -Ay.; Maymul * Tavşanlı -Kü.; Tokat -Es.; * Bor -Nğ.; * Lüleburgaz -Krk.)
yivlemek (II) Araştırmak, koklayarak izlemek (köpek için). (Afşar köyleri * Pınarbaşı -Ky.; * Kozan, Rumkuş -Ada.; Civanyaylağı * Mersin, * Mut ve köyleri -İç.)
yivlemek (III) [yivletmek, yivlimek]
1. Bileyerek keskinleştirmek, inceltmek, sivriltmek. (Karamanlı * Tefenni -Brd.; Kelekçi * Acıpayam -Dz.; * Bozdoğan -Ay.; Aliköy * Çaycuma -Zn.; * Bor -Nğ.; * Milas -Mğ.; * Lüleburgaz -Krk.)
[yivletmek ] > (Oğuz * Acıpayam, Bereketli * Tavas -Dz.; Genezin * Avanos -Nş.; Bahçeli * Bor -Nğ.)
[yivlimek ] > (* Bozdoğan -Ay.)
2. Düz bir nesnede oyarak yarık, çukur açmak. (-Çr.)
yivlemek (IV) Hayvan, tüyünü dökmek. (* Bodrum -Mğ.)
yivlen [ # yivlim -1]
yivletmek [ # yivlemek (III) -1]
yivli (I) Ağzına sonradan çelik parça eklenip kaynak yapılarak keskinleştirilmiş (keser, kazma vb.). (* Bor -Nğ.)
yivli (II) Yara izi bulunan yer: Yivli burun. (* Bor -Nğ.)
yivlim [yivlen]
1. Dağlar arasındaki çukur yer, vadi. (Genezin * Avanos -Nş.; * Mut ve köyleri -İç.)
[yivlen ] > (* Gemerek -Sv.)
2. Büklüm. (* Nizip -Gaz.)
yivlimek [ # yivlemek (III) -1]
yivrik Koşuya katılan at. (* Düzce -Bo.)
yivrük Canı tez, işine hızlı, kıvrak. (Ayvalı * Taşköprü -Ks.)
yivşim Bir cismin çeşitli katmanlarının birleşme yeri. (Buluklu * Mersin, * Mut ve köyleri -İç.)
yivşin
1. Şist tabakalarından her biri. (Persenti, Susanoğlu * Silifke, Erdemli * Mersin -İç.)
2. Bataklığın kurumasından ve çatlamasından oluşan parçaların her biri. (Persenti, Susanoğlu * Silifke, Erdemli, * Mersin -İç.)
yivtin [ # yeğni -1]
yiv/yive/yivi/yivlim/yivmik(yivimik)...................kod
yivci,yivleyici..................koder, kodlayıcı
yivici, yiviş, yiver, yiven....kodec
yivüstü, yivaltı, yivarası,
biryiv, ortakyiv, tümyiv.....unicode
yivleme..........................kodlama
yivleyici..........................kodlayıcı
ayrıca türetişe uygun olarak,
yiviş, yivişleme, yivişim, yivmikleme, ara yivmik, üst yivmik, alt yivmik, yivmikçi, yitik yivmik (kayıp kod)
öğrenci yivmiği....öğrenci kodu (kim kime kodu)

okul yivmiği........okul kodu (okul nereye kodu)

kimlik yivmiği.......kimlik kodu (kimlik neye kodu)

Kısaca özetlersek "YİV" türevleri
yivim, yivi, yivgi, yivge, yivit (yiğit gibi oldu), yivek, yiveç, yivil, yivsel
gibi sözler üstünde türetme yapılabilir
Usunuzda bulunsun
Uğrola
Elimizdeki tüm sözlükleri toparlayıp kullanıma sunuyoruz. Türkçe dermece dil diyenlerin de okumasını umarız. Kıytırık ölü dilleri evrensel dil sananları utandıralım. Sözlükleri okutalım, kullanalım,
http://tufar.com/SanalBaba/ Türkçe EVREN dili olacaktır: Bunu kanıtlayalım