
Temirbek yazdı:
Damgalarımızı ille de "taşa kakma" biçimleriyle kullanmak zorunda değiliz. Damgalarımızı sert, köşeli, ilkel (olumsuz anlamda değil, ilkcil, iptidâi) biçimlere hapsetmek zorunda değiliz. Taşa kakma/runik biçimler bence günümüz için kullanışsızdır ve bence görünümleri de kabadır. Herşey gibi damgalarımız da bugüne uyarlanmalıdır.
Çizedeki damgalar sağdan sola mı yazılıyor?
Temirbek arkadaşım bütün çalışmalara saygım sonsuz, bir de Türk Damgalarıyla ilgili çalışmalara daha içten bakıyorum. Ancak bu yazı bana yunan harflerini çağrıştırıyor. Ae, am, ar, ek damgalarının senin yaptığın biçimini çok tutmuş değilim. Özellikle en damgasını beyenmedim, neden böyle bir biçime büründürdün acaba?
Benim de el yazısı çalışmam var. Soldan sağa yazmaya alıştığımız için sağdan sola yazarken yazaçı (kalemi) soldan sağa oynatıyoruz. Örneğin Gökbey Hoca da yazacı soldan sağa oynatıyor. Bu da sanki geriye doğru yazıyoruz izlenimi veriyor ve bizi yavaşlatmış oluyor. Burada çalışmamım bir kısmı var, aşağıda veriyorum. Esik Kurganından çıkan gümüş tasın üzerindeki yazıdan esinlendim.
Bence biçimlerini bozmadan da oldukça yumuşak, köşesiz, yenilikçi bir biçimi var damgalarımızın. Günümüz için de gayet kullanışlı ve görünümleri bence çok incedir çünkü genellikle yukarıda aşağıyadır çizgileri. Bence uyarlanmamalıdır.
Damgalarımızı terk etmeseydik ne türlü bir doğal evrime uğrardı diye çok merak ederim. Böyle hece sisteminden haft sistemine geçiş gibi köklü bir değişim yapılıyorsa soldan sağa, büyük-küçük harf, noktalama gibi değişiklikler de yapılabilir. Sonuçta bunlar belli bir kültüre ait olmayan özelliklerdir. Latincede de büyük-küçük harf ayrımı ile noktalamalar sonradan eklenen özellikler. İllede bire birini yapmak gücünde değiliz. Küçük harfleri Kiril abecesindeki gibi yalnızca küçüktülmüş olarak yazabiliriz. Ayrıca tarihte yazı yönü olarak soldan sağa kullanmadığımız bir yön değil. Özellikle sağdan sola yazılan dillerde sayılar ma matematik işlemler işleri çok karışıtırıyor. Bilgisayar ortamında da arada sorun oluşturduğu oluyor.
Temirbek yazdı:Tabii ki. Hani sen benim uyarlamam için "Yunan abecesine benzettim" yazmışsın ya, ona bakarsan, bu tür öze sadık uyarlamalar da Çince'yi andırıyorYani abece, abeceye benzeyebilir, burada sorun yok bence. Buna takılmayalım, sana takılmamı da yanlış anlama
![]()
Kuşhan yazdı:Bence bugünü ma geleceği düşünerek bir uyarlama yapacaksak tümüyle yapmalıyız, yoksa eski damga sistemini de ite kaka da olsa kullanabiliriz.
Benim şahsen Türk abecesini savunmamın başlıca nedeni Türkçeye en uygun abece olmasındandır.
Örneğin Gökbey Hoca da yazacı soldan sağa oynatıyor.
Dön Göktürk (Orkun-Yénisey) damgaları
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 1 konuk