Siz tanıklığı soyut bir kavram olarak düşünmektesiniz. Ben ise onu somut bir nesne olarak da düşünmemize bir engel yok diyorum. Arpalık sözünden arapa muhafaza edilen yeri anlarız. İlle Arpa olma durumu gelmesin aklımıza. Tanık diyince ille aklımıza şahit, göz tanığı gelmesin, Tanık bir şeyi tanımaya yarayan her türlü belgi ve nesnedir.Toygun yazdı:Bengitaşlarındili yazdı:Başkurtça ve Tatarca Tanıklık,
Kazakça ve Kırgızcadaki Küve/Kübö sözü Farsçadan Güvah = Tanık
Uygurcadaki Guvaname> Farsça Güvahname
Azerbaycanca ve Özbekçe Şehdadetname
Hepsi Türkçede tek söze karşılık geliyor. TANIKLIK
Lisans bir şeye iznimizin olduğunun tanığıdır.
Diploma ise başarımızın tanığıdır.
Tanık sözünü ille de şahıs olarak düşünmeyin. Bir şeyin geçerliliğini kabul etmeye, onu tanımaya yarayan her şey tanıktır.
DİPLOMA/LİSANS=TANIKLIK
Belki tanıklık belgesi daha açıklayıcı olabilir.
lisans Fr. licence
a. 1. Genellikle dört yıl süren üniversite veya yüksekokul öğrenimi: Doktora veya lisanslarını hazırladıkları sırada maişet parasını büro ve otel garsonluğu yapmakla çıkarıyorlardı. -Y. K. Karaosmanoğlu. 2. Bu öğrenim sonunda elde edilen ve diploma ile belgelendirilen akademik derece. 3. huk. Bir malı yabancı firma adına üretme izni. 4. sp. Bir sporcunun resmî yarışmalara katılabilmesi için spor federasyonunun kendisine verdiği kayıt fişi veya kimlik kartı. 5. tic. Yurda mal sokma veya yurttan mal çıkarma izni: İthal lisansı. İhraç lisansı. [Güncel Türkçe Sözlük]
diploma İt. diploma
a. (l ince okunur) Bir kimseye herhangi bir okulu veya öğrenim programını başarıyla tamamladığını, bir derece veya unvanı kullanmaya hak kazandığını, bir iş, sanat veya meslek dalında çalışabilme yetkisi elde ettiğini belirtmek için bir öğretim kurumu tarafından düzenlenip verilen resmî belge, icazetname, şehadetname: Hukuktan diplomamı alınca bana mühim bir memuriyet buldu. -Ö. Seyfettin. [Güncel Türkçe Sözlük]
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 7 konuk