
“…Yapım eki olarak bu yapılığın baştan beri çok verimli olduğu ve lugatimize çeşitli, fakat başlıca etkin fiiller verdiği görülür: Bunlar da ettiren fiiller diye anılır:
1. Fiil çatı eki işleyişine uygun olarak iki heceli, r, l ünsüzleri veya ünlülerle biten tabanlardan…: kısaltmak, azaltmak, yüceltmek, belirtmek, şaşırtmak, kabartmak, üşütmek, arıtmak..
2. Tek heceli tabanlardan çoğu katı ünsüzlerin bir kaçı ile kapanmış olanlara…: akıtmak, kokutmak, korkutmak, eğitmek, azıtmak…
3. …ama bir takımının ettiren anlamından uzaklaştıklarını görürüz: işitmek, aldatmak, unutmak, sırıtmak, arıtmak…
4. … Bu ekin akıcılarla kapanan tek heceli köklere gelmesiyle ve sesli düşmesiyle…: yırtmak <yır-ıt-mak, sürtmek, örtmek, tartmak….”
“-(ı)t: causativum genişlemesi (acıt-)
-(ı)t: causativum genişlemesinin eklendiği halde causativum fonksiyonu olmayan fiiller (apartmak-)
-(ı)t:fiil kökünden aynı anlamda çeşitli causativum şekilleri, ms. Akıt-, aktır- (akıt-)
-(ı)t:bu genişleme nadiren reflexivum anlamı taşır (büküd-/büküt-)”
“Causativum (ettirgenlik) ekinin birkaç şekli vardır (acıkdur-, artur-/artır-, büküt-, çıkar-, damzur-/damzır-. ET.’de en yaygın olan –(ı)t- vs. şekli zamanla bir birleşim olan -dır- vs. şekli yüzünden kullanımdan düştü. -t- şekli yalnız çok heceli fiillerde ünlü ve /r/, /l/, /y/ seslerinden sonra korunur… Fakat –ıt- şeklinin özellikle /k/ ara sıra /y/ ve başka sert seslerden sonra da muhafaza edildiği görülür: akıt-, aşıt-, azıt-/azıd, bayıt-, çarpıt-, dağıd-/dağıt-, durut-…”
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 13 konuk