Paylaştığım görüşlere eksi vermek bu aralar herkesin görevi olmuş gibi. Sağlık olsun.
Savanç sözcüğü üzerine söyleyeceklerim var. Savanç sözcüğü neden müjde anlamına gelir, gelebilir?
Savanç sözcüğü kök olarak iki sözcüğe dayanır. Bunlardan birincisi
SAV ikincisi
SAVMAK.
Sav adının açıklaması sözlüklerde şöyle geçer (TDK Güncel Sözlük)
sav
isim, hukuk
1. isim, hukuk İleri sürülerek savunulan düşünce, iddia, dava
"Eleştiricilerimiz nasıl olur da böyle bir savda bulunabilirler?" - N. Cumalı
2. mantık Tanıtlanması gereken önerme, tez
3. Haber, söz
4. Atasözü
-A eki getirilerek savamak türetilir. Anlamı şimdilik anladığım üzere aşağı yukarı olumlu haber, olumlu söz oluşturmak olur.
-I eki getirsek, savı, savısı gibi türetimler olur ki bu türetimler bir işe yaramaz. Bu nedenle -A eylem yapan ek getirmek ya da ad yapan ek getirmek daha doğru olur. Bakalım TDK ne demiş sava adı için.
sava
isim halk ağzında
1. isim Haber
2. Muştu
savamak anlamı ise şimdilik oluşturulmamış.
-n eki getirdiğimizde ne olabilir? TDK diyor ki şu oluyor.
savan
isim halk ağzında
1. isim Pamuk ipliğinden yapılan kalınca kilim
2. Yaygı, örtü
"Çatıların üstüne çöp yığınlarından ayıkladıkları naylonları, yırtık pırtık savanları, delik deşik kilimleri serdiler." - L. Tekin
3. Tropikal iklim bölgesinin tipik bitki örtüsü
Bize daha çok soyut bir kavramı taşıyacak sözcük gerek... Ancak savan adıyla buradan çıkamayız. Bu durumda savanmak eylemine yönelmeliyiz. Bu da ne olabilir? Benim görüşüme göre kökten gelen anlamlarla olumlu haber almış olmak olur.
Bu durumda -ç olarak ele alabiliriz. Direnç, sevinç, kazanç gibi sözcüklere savanç sözcüğü de eklenir.
Bunların dışında bir de savmak kökünden ilerleyerek de benzer anlamlar kazanır. İkisini ortak bir anlam bütünlüğünde birleştirdiğimizde güzel bir sözcük olabilir.
savanç
1. anlam
mutluluk verici haber
2. anlam
sıkıntılarla kuşatılmış durumdan kurtarıcı bilgi, durum veya açıklık
3. anlam
umutsuzluğu bir anda umutluluğa dönüştüren söz, gerçeklik
4. anlam
umutsuzluk savıcı olan söz, bilgi
Anlamları geliştirmeyi ve oturtmayı size bırakıyorum. Sağ tarafta eksi verebilirsiniz.

Sözcüklerle, dillerle uğraşmayı bıraktım. Çok dil bilgisi olan birisi değilim. Hakkınızı helal edin.
Kelime-i Tevhidi söyleyelim. Allah'u Teâlâ'ya çok tövbe edelim inşallah. Kuran-ı Kerim okuyalım, uymaya gayret edelim, salih kul olalım inşallah