
Oktay D. yazdı:Bu öñerileriñ hepsi baña mekatronikten çok makine mühendisliğini çağrıştırdı
efetiryaki yazdı:Aslında makina mühendisliği ve mekatronik arasında çok bir fark kalmadı denilebilir. 40 yıl önce mekatronik makina'nın içinde sırıtıyordu, ama şimdi makina mühendisliği topyekün mekatronikle özdeşleşecek biçimde evrildi denilebilir.
efetiryaki yazdı:Dayanım ve akışkanlar konularını saymaz isek.
Furkan Yıldırım yazdı:Dallar gitgide birleşmez, gitgide ayrılır
Evet öyle.efetiryaki yazdı:Bilmediğim için soruyorum. "Çakın" ve "çakılgan" anlamlarını açıklama ekleyerek belirtebilir misiniz? (Benim anladığım kadarıyla, sırasıyla elektrik ve elektronik anlamlarına geliyorlar.)
Bir dal üzerine okul okumak oña gelecekte né olacağını kesin olarak bilmeyi sağlamıyor.efetiryaki yazdı:Ben makina mühendisliği lisansı okudum. Orada mekatronik alanında özelleştim ve şimdi de robotik alanında yüksek lisans yapmaktayım. Bu konuda otorite benim demiyorum ama bu konuştuğumuz konuyu birinci elden yaşayan birisiyim.
Şuan ikisiniñ ayrı dallar olması bile ayrı adlandırmak için yétérlidir. Gelecekte makinanıñ mekatroniğe kayacağını düşünmek yalñızca bir sav. Bunuñ gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini öy(zaman) gösterir. Çakın-çakılgan, yazılım yada otomasyon dallarından birini bile içermeyen her mekanik dizge makinanıñ koñusu olabilir. Bir örnek isterseniz: eskiden elektrikli el aletleri mekatronik ürünü gibiydiler. Elektrikle çalışan mekanik aletlerdi. Şuan neredeyse hepsi havalı aletlere döndüler.(Dönüş gücü olarak hava kullanıyorlar.) Yalñızca mekanik kaldı. Bu gibi gelişmeler daha başka alañlarda da yaşanarak makina mühendisliği mekatroniğe kaymadan ayrı bir yol çizebilir.efetiryaki yazdı:Benim sözünü ettiğim süreç iki ayrı dalın birleşmesi değil.
Makine mühendisliği 2 bin yılı aşkın bir uğraşıdır. Bu süre boyunca makine mühendisliğine çeşitli paralellik gösteren ama kendi odakları olan konular çatallanıp yeni alanlar oluşturmuştur.Bu alanlara malzeme, endüstri, havacılık-uzay mühendislikleri ve hatta inşaat mühendisliği bile örnek verilebilir.(Gelecekte robotik de bu alanlara katılacaktır).
Mekatronik böyle değildir. Mekatronik kendine özel bir odağa sahip bir konu olmaktan daha çok, makine mühendisliğine giren yeni bir "tool set"idir. Demeli Makine mühendisliğinin gelecekteki biçimidir, Makine mühendisliği 2.0'dır. Bu nedenledir ki ikisine ayrı isim bulmak da yersiz bir uğraştır.
Makinaya çakın-çakılgan eklemek, makinanıñ mekatroniğe kayması için yétérli olmaması gibi bunları atmaya çalışanlarda var. Günümüzde erke(enerji) tasarrufu koñusu ciddi bir sorun. Örneğin su ile çalışan arabadan hava ile çalışan arabaya dek hepsi deneniyor. Makinalarıñ çalışması için çakın yérine bor kullanılması da beklenen bir başka gelişme. Sözüñ özü makina mühendisliği gelişince mekatroniğe mi dönüşecek bu kesin déğildir. Bu nédenle mekatroniği de makinanıñ üzerine ekleme yapılmış bir dal olarak düşünmek yañlış olur. Zaten bu alañ tam olarak karma bir yapıdadır ve mekatronik mühendisleri bu mühendisliği oluşturan dalları tam olarak bilmezler.(tabi bu da kendini geliştirebilmekle ilgili) Bir işletim sistemi yazmakla kaynak makinasınıñ programını yazmak ayrı derecede bilgi gerektirir.efetiryaki yazdı: Eski makine mühendisliği izlencesi müfredatı günümüz dünyasında gereken yeterlilikleri sağlayamadığından, bu üniversitelerde makine mühendisliği mekatroniğe dönüşmektedir.Çok değil 10-20 yıl sonra elektronik,yazılım,güdüm bilmeyen makine mühendisi kalmayacaktır (ki bunlar mekatronik denilen alanı oluşturan alanlardır)
efetiryaki yazdı:Dipçe:
Bu yazışmalıkta oldukça yeniyim genel akışın dışında bu tür (konudan sapan) fikir alışverişleri nasıl karşılanıyor bilmiyorum. Sizden aldığım dönüte göre konuyu kapata bilirim.
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 6 konuk