Oktay D. yazdı:Ben yalnızca yaratmak ile türetmek arasındaki farkıñ Türkçede nasıl olduğunu añlatmaya çalıştım. Yazdıklarıma tekrar tekrar baktım, "işe yararlık" veya "fayda" vurgusundan eser göremedim. Añlam açısından yarat- eyleminiñ işiñ soñucuna/pratiğine ancak türet- eyleminiñ daha çok yapılan işleme/dönüşüme vurgu yaptığını añlatmaya çalıştım. Köken açıklaması falan yapmadım, añlam açıklaması yaptım.
Oktay D. yazdı:Ben yalnızca yaratmak ile türetmek arasındaki farkıñ Türkçede nasıl olduğunu añlatmaya çalıştım. Yazdıklarıma tekrar tekrar baktım, "işe yararlık" veya "fayda" vurgusundan eser göremedim. Añlam açısından yarat- eyleminiñ işiñ soñucuna/pratiğine ancak türet- eyleminiñ daha çok yapılan işleme/dönüşüme vurgu yaptığını añlatmaya çalıştım. Köken açıklaması falan yapmadım, añlam açıklaması yaptım.
Oktay D. yazdı:Oktay D. yazdı:Ben yalnızca yaratmak ile türetmek arasındaki farkıñ Türkçede nasıl olduğunu añlatmaya çalıştım. Yazdıklarıma tekrar tekrar baktım, "işe yararlık" veya "fayda" vurgusundan eser göremedim. Añlam açısından yarat- eyleminiñ işiñ soñucuna/pratiğine ancak türet- eyleminiñ daha çok yapılan işleme/dönüşüme vurgu yaptığını añlatmaya çalıştım. Köken açıklaması falan yapmadım, añlam açıklaması yaptım.
Temirbek yazdı:Eski Türkçesi olan sözcükler için "yeni türetim" yapılmasına karşıyım. Eski Türkçe "Uzluk" = "sanat, hüner" demektir, bu sözcüğü kullanmalıyız.
epli Uysal ve becerikli. (Romanya göçmenleri, -İzmir)kuluduk yazdı:epik 1. Sanat. 2. İş, hüner. (-Edirne)(-Eskişehir)
Bu sözün Türkçe asıllı olması mümkün görünüyor, zira:
ep
~ ko'r-/~i keldi to become adept (at doing s.t.). ~ga kel- to return to one's old self. ~ga ol-/sol-/keltir- to fix, to put back in shape.
epchil
adroit, dexterous.
(Zangori Kema - Özbekçe<>İngilizce Sözlük)
Yukarıdaki açıklamada Zangori Kema'daki ep zaten mevcut.Oğuzosis yazdı:"Epik" demekle yanılmışsınız. O söz "ep"ten gelir. Türk dillerindeki bulunma şekillerine bakıldığında:
Uygurca = Ep (äp)
Özbekçe: Ep
Kazak Türkçesindeki öner (<hüner) ile aradaki bağlantıyı farkedemediniz mi?bunların içinde "maharet, beceri, kabiliyet, bir işe uygunluk" anlamı dışında anlam yok sanıyorum ki.
Bu bölümü gezen üyeler: Hiç bir üye yok ve 5 konuk